Bal değil glikozmuş
- HASAN AY /SABAH GAZETESİ
- 14.01.2012
TV'lerdeki bal reklamlarının altından glikoz oyunu çıktı. Piyasadan 4 kat ucuza
gerçek bal sattığını iddia eden uyanıklar, Hıfzıssıhha'nın laboratuvarına
takıldı. Balın içinde yapay tatlandırıcı bulundu
Son günlerde televizyon ekranları ve radyolara reklam veren bazı
bal firmalarının sahtecilik oyununu SABAH ortaya çıkardı. Doğrudan satış
yöntemini kullanan firmalar, reklamlarında organik ve karakovan olarak bilinen
bazı özel bal çeşitlerini piyasadaki fiyatından 4 kat daha ucuza satıyor.
Reklamlarda balın faydaları sıralanıyor ve birçok hastalığa iyi geldiğinden
bahsediliyor. Kamuoyunun gündemine oturan binlerce kişinin satın aldığı balların
gerçek olup olmadığını test ettik. Bu satışlara öncülük eden firmadan kilogramı
95 liradan bal aldık. Satış yapan tezgâhtar balın Siirt Pervari yöresinin ürünü
ve yüzde 100 doğalolduğunu söyledi. Aldığımız balı Sağlık Bakanlığı Refik Saydam
Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü'nde
analiz ettirdik. Türk Gıda Kodeksi 2005/49 sayılı Bal Tebliği'ne göre, balın tam
analizi yapıldı. Bal, rengi, görünüşü, tat ve kokusu, rutubet miktarı, asitlik,
sentetik boya, kül miktarı, polen, ticari glikoz, glikoz/fruktoz miktarı gibi
parametreler açısından incelendi. Yapılan inceleme sonucunda, yüzde 100 organik
olduğu belirtilerek satın aldığımız balda ticari glikoz tespit edildi. Ayrıca,
mevzuata göre, 0.9-1.4 oranında olması gereken glikoz/fruktoz miktarı ise 1.52
çıktı. KATKI VARSA SAHTEDİRİstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, balda ticari glikozun olmaması gerektiğini söyledi. Boyacıoğlu, "Balda ticari glikoz olması balın hileli olduğu anlamına geliyor" diye konuştu. Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici de glikozun balın yapay olduğunu gösterdiğini belirtti.
DOWN SENDROMUNA BİLE İYİ GELİR DİYORLAR Hacettepe Üniversitesi Arı Ürünleri Ar-Ge Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kadriye Sorkun, glikoz/ fruktoz oranın 1.4'ten yukarı olmaması gerektiğini belirterek, "0.9 ile 1.4 arasında normal kabul ediliyor. Ama onun üstündeki değerler normal kabul edilmiyor. Bu, doğal bal değil. Fruktoz nedeniyle sağlık bozucu bir şey. Bunların engellenmesi lazım. Bal, 'down sendromuna bile iyi gelir' diyen insanlar çıkıyor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder